keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Fiktiivinen tarina kuvasta tai kirjallisuuskatkelmasta

Kirjoita scifi-, fantasia-, kauhu- tai salapoliisikertomus. Valitse tehtävä A tai B.


  1. Valitse yksi alla olevista kuvista tai hanki itse kuva, joka sopisi kuvittamaan scifi-, kauhu- tai salapoliisikertomusta. Tutki, mitä tarinan aineksia kuva tarjoaa ja millaisen tunnelman se virittää.
    1. Kirjoita tarina vaiheittain (ks. vaiheet).  Liitä kuva tarinan osaksi: Lisää kuva kohtaan, johon se kuuluu. Kirjoita kuvateksti.
  2. Valitse yksi alla olevista kirjallisuuskatkelmista. Mieti, millaiseen maailmaan se sinut vie ja millaiseen tunnelmaan virittää.
    1. Kirjoita tarina vaiheittain (ks. vaiheet). Sijoita valitsemasi katkelma kohtaan, johon se kuuluu.

Kirjoitustyön vaiheet:
  1. Ideoi ja suunnittele. Hahmottele tarinasi pääosat: alkutilanne, kehittely, huippukohta, selvittely ja lopetus. TÄMÄN VAIHEEN TULEE NÄKYÄ! Aloita suunnittelu- vaiheen jälkeen tekstin kirjoittaminen uudelta sivulta.
  2. Kirjoita.
  3. Hanki palautetta. Hanki palautetta työstäsi vähintään yhdeltä luokkakaveriltasi.
  4. Muokkaa tarinaasi. Muokkaa tarinaa saamasi palautteen myötä.
  5. Tarkista kieliasu.
  6. Arvioi työtäsi. Liitä työsi loppuun itsearviointi työstäsi. Pohdi erityisesti, missä onnistuit hyvin.

Lähteet: Mikkola, Luukka & Ahonen: Voima – Äidinkieli ja kirjallisuus 8


Tarina kuvasta: 

Erik Söderström: After Dark in Arendal
Isengardt: Dark Companion
Transformer18: Dark
Georgie Pauwels: the dark sides
jason jenkins: Gathering Photons (featurin the dark horse)
Rob Faulkner: Neuschwanstein Castle
Alexey Kljatov: Dark side of the moon
Joan Sorolla: New visions of the Dark Forest (VI)
Azlan DuPree: suffering is permanent - obscure and dark
James Russell: Carew Castle
Dappled_dag: Dark day

Tarina kirjallisuuskatkelmasta: 


a. Kaatopaikka oli valtavan iso. Kun nuori mies oli tullut sisään sen portista, kumpuileva törkyvuoristo näytti ulottuvan hänen edessään miltei taivaanrantaan. (Ritva Toivola: Panssarimyyrä. 1991.) 

b. Niko piilotti DVD-elokuvan Aaron olkalaukkuun sillä aikaa, kun tämä selasi tietokonepelejä. Myymälävarkaus oli rikos, joten miksi ottaa riskiä? "Verta ja suolenpätkiä", Niko myhäili, otti hyllystä toisen samanlaisen DVD-kotelon ja esitteli sitä viattoman näköisenä Aarolle. "Isäsi ei takuulla anna sinun katsoa tätä." (Ilkka Remes: Piraatit. 2003.) 

c. Se oli koira, pikimusta ja suunnattoman suuri eläin – koira, jollaista ihmissilmä ei varmaankaan ole koskaan nähnyt. Sen kita suitsusi tulta, silmät hehkuivat kuin tuliset hiilet, kuonon, korvien ja leukojen ympärillä leimusi häilyviä liekkejä. (Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira. 1901–02.) 

d. Rotat tulivat ensimmäisenä yönä. Hän oli nähnyt mökissä merkkejä niistä avatessaan oven ja yrittäessään peittää omaa kuvotustaan suostutellessaan lapset lakaisemaan lattialta papanat ja sohvasta revityn pumpulinöyhtän. (Ann Walsh: Kaukana poissa kaikesta. 1990. Antologiassa Sielusi hipiä. 1993.) 

e. Ninsein sykkivien neonvalojen taustalla taivas oli häijyn harmaa. Ilma oli huonontunut: se tuntui käyvän kurkkuun tänä iltana, ja puolella kadunkulkijoista oli hengitysnaamarit. (William Gibson: Neurovelho. 1984)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti