torstai 13. elokuuta 2015

Kansanperinne

"Suomalainen kansanperinne tarkoittaa suomalaisille perinteisiä ja kansanomaisia käytäntöjä, teknologioita, uskomuksia, tietoja, asenteita ja tapoja. Suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluu sanan laajassa merkityksessä kaikki suomalaisten perinteinen kansanomainen kulttuuri. Kansanperinnettä eivät ole uusi, kaupallinen tai vieras nykykulttuuri eikä oppineiden tekemä niin kutsuttu "korkeakulttuuri". Erityisesti maalaiskulttuuri ja tavallisen rahvaan kulttuuri, myös jossain määrin varhainen työväenkulttuuri, on katsottu Suomessa kansanperinteeksi." (Wikipedia)

Kansanperinteellä tarkoitetaan suullista perinnettä, joka on vuosisatojen ajan siirtynyt sukupolvelta toiselle ja jonka tekijöitä ei tunneta. Kansanperinteeseen kuuluu monenlaisia kulttuurin muotoja, joita ovat muun muassa sananlaskut, lorut ja loitsut, tavat, tapahtumat ja uskomukset. 

Kansanrunoudesta suurin osa on laulurunoutta. Runoja laulettiin kaikkialla: kotiaskareissa, peltotöissä, metsästys- ja kalastusretkillä, illanistujaisissa, juhlissa.. Kansanrunoutta lauloivat sekä miehet että naiset. Laulettu kansanrunous onkin vanhinta suomalaista kansanperinnettä. 

Nykyajan kansanperinnettä ovat kaupunkilaistarinat ja vitsit. Vaikka kansanperinne onkin meille tuttua ja arkista, se on tärkeä osa kansallista identiteettiämme. 

Sananlaskut
Erilaisia suomalaisia sanalaskuja on kerätty wikistaatit-sivulle
1. Tutustu sivuilta löytyviin sananlaskuihin. Etsi sananlaskuista 5 sinulle tuttua sananlaskua. Muistele, missä tai keneltä olet sananlaskun oppinut. 
2. Etsi sananlaskuista väh. 5 sananlaskua, jotka sopisivat mielestäsi nykypäiväänkin. Perustele valintasi. 

Juhlaperinteet
Selvitä, millaisia perinteitä kuuluu seuraaviin suomalaisiin juhliin:
- laskiainen
- juhannus 
- vappu
- kekri
Muista merkitä tehtävän loppuun lähdeviitteet! Nettiosoitteista lähdeluetteloon kopioidaan täydellinen sivun osoite kokonaisuudessaan. Esimerkiksi: 
Kekritietoa. http://www.kekri.fi/opettajalle/opettajalle-kekritietoa Luettu 24.8.2015.

Kansanlaulut
Tutustu yhteen kansanlaulun muotoon. Valitse seuraavista: 
Itkuvirret Mitä itkuvirret ovat? Miksi itkuvirsiä laulettiin? Ketkä lauloivat itkuvirsiä? 
Arkkiveisu ja Suomalainen arkkiveisu Mikä on arkkiveisu? Miten suomalaisten arkkiveisujen aiheet erosivat eurooppalaisista? 
Karjan kutsuhuudot Katso video Karjan kutsumahuudot. Millaisia erilaisia kutsuhuutoja karjaa kutsuttaessa käytetään? Miten karjaa kutsuttiin? 
Saamelainen joiku Mitä on joiku? Mistä joi'ut kertovat? Miksi joikaaminen on tärkeää saamelaisille? 

Jokaisesta kansanlaulun muodosta löydät tietoa alla olevistä linkeistä. Voit etsiä tietoa myös muista lähteistä. 

Lähteet: Sä osaat -opetusblogi, Tekstitaituri 9 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti